Je hebt haar ongetwijfeld al eens gezien op of naast de velden van Thes. Ze speelde als kind bij Thes en zit nu bij de medische staf van de A-kern. Wie is ze? Wat doet ze? Wat drijft ze? Alle vragen en antwoorden komen terug in dit interview met Marte Van Olmen.
Hoe voelt het om terug te zijn?
“Leuk natuurlijk. Het is een beetje thuiskomen voor mij. Ik heb hier vroeger altijd graag gevoetbald en de sfeer was telkens top. Eerst deed ik stage bij B-PRACT als kinesist en ben daarna vast in dienst genomen. Vanaf dag één wist ik dat ik op de juiste plaats zat. Daarna kreeg ik de kans om bij Thes aan de slag de gaan als kinesist en die kans kan je natuurlijk niet laten liggen. Een droom die uitkomt.”
Van waar kunnen mensen jou kennen?
“Ik heb hier 10 jaar geleden nog drie seizoenen gevoetbald en bij nu kinesist bij de eerste ploeg. Ik zie heel veel spelers van Thes in de praktijk van B-PRACT. Zij krijgen elke maandag de kans om op consultatie te komen. Het gebeurt af en toe wel dat mensen mij kennen of herkennen van vroeger.”
Hoe is Thes veranderd in die 10 jaar tijd?
“De club is blijven uitbreiden. Vroeger was alles wat kleiner en nu enorm uitgebreid. Zeker het jeugdvoetbal heeft serieuze stappen gezet. Het is altijd een mooie club geweest natuurlijk, maar het is wel leuk dat je die ziet groeien. In de regio is er geen enkele club zo geëvalueerd als Thes en daar mogen ze gerust trots op zijn.”
Speel je nu nog voetbal?
“Ik ben begonnen in Standaard Vorst, daarna bij FC Netezonen en nadien kwam Thes. Omdat ik een meisje was, kreeg ik telkens een aparte kleedkamer. Het was wel jammer dat je dan na een gewonnen wedstrijd niet kan meevieren met je ploeggenoten. Na Thes kreeg ik de kans om te gaan voetballen bij Standard Fémina. Daar heb ik drie seizoenen gespeeld en zijn we in het eerste seizoen meteen kampioen geworden. Daarna speelde ik vijf seizoenen voor KRC Genk Ladies en wonnen we de Beker van Limburg. Momenteel speel ik voor KFC Alken Dames en daar wonnen we vorig seizoen de Beker van Zuid-West Limburg!”
“Ikzelf speel in Eerste Nationale en hier in Thes spelen ze op hetzelfde niveau. Je merkt toch wel dat er verschillen zijn. Wij moeten elke training onze voetbaltas meenemen en zijn verantwoordelijk voor onze spullen. Bij Thes wordt de kledij gewassen en moeten ze niks in hun hoofd steken. Ze hebben een kinesist en verzorger op de bank zitten tijdens de wedstrijd, terwijl bij ons dat meestal de geblesseerde speelsters zijn. We verdienen er eigenlijk praktisch niks aan, maar toch steken we er evenveel energie in zoals mannen dat doen. De uitvoering en kwaliteit is misschien wel minder, maar de passie zeker niet.”
Wat is het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke speler?
“De fysieke bouw is wel iets waar je niet naast kan kijken. Ondanks dat mannen robuuster gebouwd zijn, is het vrouwenvoetbal veel fysieker en minder tactisch. Bij vrouwen komt er wel wat meer emotie bij kijken. Mannen kunnen op elkaar schreeuwen en na vijf minuten is dat bijgelegd. Bij vrouwen ligt dat gevoeliger.”
Wat is het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke trainer?
“Ik heb in mijn voetbalcarrière heel weinig vrouwelijke trainsters gehad al weet een vrouwelijke trainster wel beter hoe je speelsters moet aanpakken of benaderen. Een man is rationeler en heeft het vooral over voetbal. Een vrouw heeft meer gevoel om sommige situaties beter aan te pakken.”
Welke trainer is jouw het meest bijgebleven?
“Dat is André. Hij is mijn laatste trainer geweest bij Thes en is echt een heel vriendelijke man. Hij vraagt vaak achter mij en blijft me volgen. Ik durf ook wel zegen dat André één van de beste trainers is die ik heb gehad. Van hem heb ik enorm veel geleerd en hij gaf me vertrouwen. André is momenteel geen trainer meer, maar ik kom hem hier nog geregeld tegen.”
Wat is het verschil tussen een mannelijke en een vrouwelijke scheidsrechter?
“Een mannelijke scheidsrechter kan harder reageren, terwijl een vrouwelijke scheidsrechter het vaak rustiger en subtieler aanpakt. In de voetbalwereld kom je eenmaal meer mannen tegen dan vrouwen. Heel veel verschil zit er eigenlijk niet in. Ik vind het vooral belangrijk dat een scheidsrechter ervaring heeft in het voetbal. Je merkt onmiddellijk het verschil tussen een scheidsrechter die al eens gevoetbald heeft of iemand die nog nooit gevoetbald heeft.”
Zou je zelf een goede scheidsrechter zijn?
“Ik zou het nooit willen zijn. Dat heeft altijd wel een negatieve klank. Je krijgt het vaak enorm hard te verduren als scheidsrechter en je kan niet voor beide ploegen goed doen, terwijl ik meestal voor iedereen goed wil doen. Ik heb respect voor mensen die het willen doen ondanks dat er toch altijd negatieve commentaar zal zijn.”
Van welke keuze in je leven heb je spijt?
“Dat is een heel moeilijke vraag. Eigenlijk heb ik nergens spijt van. Al zou ik wel willen weten hoe het studentenleven eruit ziet. De feestjes of fuiven zijn meestal op donderdag en vrijdag, maar ik moest altijd voetballen of trainen. Je denkt er op het moment zelf niet over na, want je leeft vooral in functie van voetbal. Al ontken ik niet dat het echte studenteleven wel iets is dat ook heel leuk zou zijn. Ik had andere prioriteiten en dat was voetbal.”
Welke keuze in je leven zou je direct opnieuw maken?
“Op voetbalvlak zou ik alles opnieuw doen. Ik heb nergens spijt van en heb bij alle clubs verschillende dingen geleerd en hebben mij de speelster gemaakt die ik nu ben. Op privévlak is dat om kinesist te gaan studeren. Ze hebben mij dat in het middelbaar afgeraden, omdat enkele vakken wat moelijker gingen. Het was iets wat ik altijd al heb willen doen en ben blij dat het mij ook gelukt is.”
“Ik zit nu een half jaar bij B-PRACT en heb er al enorm veel bijgeleerd. Ik wil graag nog zoveel mogelijk bijleren en groeien. Iets wat hier zeker kan. Ik heb veel bij Steven (Van Tilburg) mogen meevolgen en het is dankzij hem dat ik de kans heb gekregen om hier en bij Thes te werken. Michelle (Engelen) heeft mij als student heel goed opgevangen. Dries (Jacobs) was mijn mentor en is heel creatief als het gaat om oefentherapie en revalidatie. Met Jeroen (Thys) heb ik tenslotte ook goed kunnen samenwerken en hij gaf me veel kansen. Iedereen heeft wel zijn of haar steentje bijgedragen in mijn leerproces.”
Tenslotte ga ik je vijf dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens één kaartje waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.
Dierentuin – Attractiepark
“Hier ga ik voor een: ‘Attractiepark’. Ik ben wel iemand die van adrenaline houdt en ben liever actief bezig.”
Rode kaart – Eigen doelpunt
“Dat is wel een moeilijke, want ik heb beide al eens meegemaakt (lacht) en denk toch dat ik voor: ‘Eigen doelpunt’ ga gaan. Een eigen doelpunt kan je tijdens de wedstrijd nog rechtzetten en met een rode kaart laat je jouw ploeg in de steek.”
Messi – Ronaldo
“Moeilijk, maar ik ga: ‘Messi’ kiezen. Qua voetbalinzicht steekt hij er toch wel bovenuit. Ronaldo is ook wel een goede voetballer, maar hij denkt vooral aan zichzelf.”
Strafschop – Vrije trap
“Een vrije trap is leuker om te nemen, dus kies ik: ‘Vrije trap’ dan. Ze zijn ook moeilijker om te trappen én te scoren.”
Doelpunt – Assist
“Zonder twijfel een: ‘Assist’. Ik geef heel graag een assist. Laat anderen maar scoren. Ik heb meer vreugde om een assist te geven dan als ik scoor. Voetbal is een ploegsport hé.”