Na de eerste ploeg van Thes Sport stopt ons verhaal niet. Zo is er ook nog Thes B, hebben we een talentvolle jeugdopleiding én is er een zaalvoetbalploeg ‘Futsal THES-Ham’ aanwezig. Indien je wat meer wil weten over de jeugdwerking van Thes of Futsal THES-Ham ben je bij Bram Smeets aan het juiste adres. Hij is jeugdtrainer bij Thes én speler bij Futsal THES-Ham. Wij hadden een interview met deze vlotte Limburger uit Heusden Zolder. 23 vragen aan een 23-jarige joviale man met een hart voor Thes Sport.
Dag Bram, stel jezelf eens kort voor.
“Ik ben Smeets Bram, net 23 jaar geworden en mijn grootste passie is voetbal. Ik voetbal zelf ook al sinds dat ik schoenmaatje 28 heb. Op 16-jarige leeftijd helaas moeten stoppen met voetballen door groeipijnen en toen ben ik terechtgekomen in het training geven. Dat doe ik nu al zo’n 8 jaar en nog steeds met heel veel plezier.”
“Ook ben ik eigenaar van twee voetbalscholen. De eerste is SoccerTec, daar wordt de focus vooral gelegd op groepstrainingen. SoccerTec is ook heel toegankelijk want iedereen is er welkom. De andere voetbalschool is TTA Coaching. Dat is vooral 1 op 1, speler en ik. Dat begint bij spelertjes die hun eerste stappen in het voetbal zetten tot volwassenen. Red Flames-speelster Amber Tysiak heb ik bijvoorbeeld zo al mogen trainen en ook met de U16 van KRC Genk werk ik samen.”
Ga je nog naar school of werk je?
“Op 18-jarige leeftijd ben ik gestopt met school. Mijn middelbaar heb ik succesvol afgewerkt en nadien wilde ik ook verder studeren als leerkracht lager onderwijs. Toch merkte ik vrij snel dat dit niks voor mij was. Dan heb ik drie jaar gewerkt bij Nike als winkelmedewerker. Toen heb ik sterren als Dries Mertens en Kevin De Bruyne mogen ontmoeten, dat was wel heel leuk. Daarna ben ik accountmanager geworden bij een IT-bedrijf. Dat heb ik ook een tweetal jaar gedaan. Ik merkte wel dat ik er niet gelukkig was. De vrije tijd was heel beperkt en dus ook weinig tijd voor de voetbal.”
“Toen heb ik besloten om mij vooral te gaan focussen op het voetbal: Mijn voetbalscholen en Thes. Daarnaast werk ik nu nog parttime bij een bedrijf in Hasselt dat herstellingen doet aan elektrische toestellen zoals Samsung en Philipps. Ik hou me daar vooral bezig met het administratief gedeelte. Mijn agenda is dus goed gevuld.”
Heb je nog hobby’s buiten het voetbal?
“Mijn hobby is eigenlijk voetbal. Als ik vrije tijd heb, gaat al die tijd naar het voetbal. Mezelf wat trainen, andere personen trainen, trainingen maken en voorbereiden, naar voetbalwedstrijden kijken en noem maar op. Heel af en toe durf ik ook wel te gamen, maar meestal gaat de andere vrije tijd naar mijn vriendin. Tijdens de vrije momenten zit ik bij mijn vriendin of de familie en vrienden. Die mogen ook zeker niet vergeten worden.”
“Mijn vriendin is de steun en toeverlaat die ik nodig heb om de rust te vinden aangezien ik het enorm druk heb met de voetbal.”
Laten we het nu over voetbal hebben: Je bent speler bij Futsal THES-Ham en jeugdtrainer bij Thes Sport, klopt dat?
“Ja inderdaad. Als trainer zit ik nu aan mijn tweede seizoen bij Thes Sport en sinds afgelopen zomer ook speler geworden bij Futsal THES-Ham. Die overstap kwam eigenlijk vooral door de samenwerking tussen Thes en Ham. Dat vond ik heel interessant omdat ik heel Thes-minded ben en ook 5 dagen op 7 aanwezig ben op de club. Na enkele gesprekken met het bestuur was ik overtuigd.”
Hoe kom je bij Thes Sport terecht?
“Ik ben beginnen met coachen hier in de buurt bij Koersel en na verloop van tijd vond ik het tijd voor de stap hogerop. Er zijn enkele aanbiedingen geweest van grote clubs, maar ik vond het een beter idee om nog dicht bij huis te blijven. Die stap zou ook logischer zijn. Toen heb ik in Thes een gesprek gehad met Marc Lievens, hij is de technisch adviseur en ik was direct verkocht. Tot nu toe is er nog geen seconde spijt van die beslissing. Ik ben heel tevreden.”
Omschrijf jezelf eens als voetballer.
“Een doorzetter, dat is ook mijn sterkte en ik heb een groot loopvermogen. Niemand speelt graag tegen mij omdat ze weten dat ik veel loop, vaak druk zet en ze de kans niet krijgen om hun trucjes te laten zien. Ik doe ook altijd eerst mijn verdedigende taak. Je zal me niet snel 5 spelers zien dribbelen. Rust aan de bal brengen en het verlengstuk van de ploeg zijn. Daar probeer ik met mijn goed spelinzicht een beetje voor te zorgen.”
Momenteel staan jullie op de derde plaats. Wat is de ambitie nog voor dit seizoen?
“Voor we aan het seizoen begonnen, was het de ambitie om kampioen te worden. Naarmate het seizoen vorderde, hebben we wel gemerkt dat we op de juiste plaats staan. Een top-3 is de juiste weergave. Natuurlijk willen we graag promoveren, maar het is dit seizoen geen verplichting meer.”
“We hebben ook een nieuwe ploeg terwijl onze tegenstanders al langer met elkaar samenspelen. De ervaring bij ons ontbrak op sommige cruciale momenten. Dat moeten we als nieuwe groep nog leren. Als we daarop terugkijken, zijn het wel goede leermomenten geweest. Die nemen we ook zeker mee naar het tweede deel van het seizoen.”
“We hebben een heel hechte groep en gaan voor mekaar door het vuur.”
Wat vind je trouwens van het fusie-verhaal met Tessenderlo en Ham?
“Dat is heel positief voor onze jeugdspelers vooral. Vanaf de U6 zijn ze al met die jonge gasten bezig om ze in de zaal nog beter te maken. In de zaal krijg je heel weinig tijd als speler dus die techniek en handelingssnelheid is enorm belangrijk. Het is ideaal dat ze nu zowel binnen als buiten kunnen trainen om veel ervaring op te doen. Dat was zonder die fusie niet mogelijk geweest. Nu is de samenwerking met de sporthal ook een stuk makkelijker om alles in goede banen te leiden.”
Hoe zie je dat nog verder groeien?
“Door de spelers nog meer ervaring bij te brengen. Laat ze wedstrijden spelen in de zaal én op een voetbalveld. Nu is dat vooral op een voetbalveld. In de zaal zullen er nog meer andere aspecten van het voetbal naar boven komen. Zeker ook naar de winter toe. Dan is het niet echt optimaal om buiten te gaan trainen of wedstrijden spelen. Anders dreigt hun seizoen in de winterperiode stil te vallen.”
Kan je als voetballer goed tegen je verlies?
“Nee, absoluut niet! Ik zal dat wel niet afreageren op anderen met natrappen of schelden. Je kan mij best na de wedstrijd even met rust laten. Dan doe ik rustig mijn eigen ding en na verloop van tijd gaat dit wel beter, maar ik haat echt verliezen.”
Je bent ook nog jeugdtrainer bij Thes Sport, waarom precies?
“Ik vind het enorm leuk om de kinderen iets bij te leren. Zelf heb ik ook een goede jeugdopleiding gehad dus de basis is wel aanwezig. Om die dan zelf te mogen aanleren bij anderen geeft mij enorm veel voldoening. Ook de manier van opleiden is belangrijk. We zijn heel veel met die ploeg bezig en om dan op het einde van het seizoen dat resultaat te zien is echt heel fijn.”
Behalve het coachen van de spelers, wat zijn je andere voornaamste taken als trainer?
“De waarden en normen zijn voor ons heel belangrijk. Dat merken we vooral in het begin van het seizoen. Sommige hebben weinig respect voor de spullen of vergeten de trainers te groeten. We maken voor de start van het seizoen duidelijke afspraken. We geven mekaar een vuistje en ze moeten respect tonen voor het materiaal. Na een x-aantal keer loopt dat allemaal ook perfect trouwens.”
“De manier van opleiden is heel belangrijk. Discipline leren we hen ook. Dat kan gaan van op tijd komen, tot de juiste kledij aanhebben, respect tonen voor de tegenstander, na de wedstrijd handen schudden en ga zo maar verder. Dat is minstens even belangrijk als het trainen zelf.”
“Er is ook wat administratief werk bij, maar dat loopt allemaal heel vlot. We doen een wedstrijdvoorbereiding en een wedstrijdanalyse. Het meeste tijd kruipt in het maken van trainingen. Dat is onder andere het uitwerken van verschillende thema’s. Voor mij is voetbal een hobby dus vind ik het ook niet erg om dat allemaal te doen.”
Zitten er toekomstige profvoetballertjes in uw ploeg?
“Volgens mij wel. We spelen vaak toernooien tegen grote clubs en dan zijn er altijd wel heel veel scouts aanwezig. Er zijn van mijn ploeg al een aantal spelers gescout door: OH Leuven, Sint-Truiden, KRC Genk en Lommel SK. De spelers bezitten alle kwaliteiten die je nodig hebt om een profvoetballer te worden.”
“Het mentale aspect is daar ook heel belangrijk in. Als ze echt willen en de juiste mentaliteit blijven hebben, zie ik er wel een paar in het profvoetbal terechtkomen. Al onze spelers zijn 10 jaar en je merkt nu al dat ze enorm veel talent bezitten. Die keuze om ooit profvoetballer te worden zullen ze wel zelf moeten maken.”
Hoe zie je de gerenommeerde jeugdopleiding van Thes Sport verder evalueren?
“We zijn echt al heel goed bezig vind ik. Kijk ook naar de accommodatie, er zijn niet veel grote clubs die hieraan kunnen tippen. We hebben de beste velden, mooie kleedkamers en leuk materiaal. Het is voor mij belangrijk dat we elk jaar opnieuw stappen blijven zetten en de lat iets hoger leggen. Ook naar scouting toe om specifiek op zoek te gaan naar bepaalde spelersprofielen.”
“Heel belangrijk is ook om de accommodatie te blijven onderhouden. Iets wat zeker niet vergeten mag worden. En natuurlijk proberen om zo snel mogelijk de stap naar 1B te zetten. Dat zou echt top zijn. Het zou onze jongens bij de jeugd ook meer uitdaging geven en dat kan alleen maar goed zijn voor hun ontwikkeling als speler.”
Zijn er gelijkenissen tussen jou als speler en als trainer?
“Ik ben een perfectionist, zeker als trainer. Ik ben enorm hard bezig om mijn trainingen zo goed mogelijk voor te bereiden en te geven. Als speler probeer ik mezelf ook telkens beter te maken. Daardoor heb ik ook wel wat faalangst omdat ik elke keer beter en beter wil worden. Het nadeel daarvan is dat ik af en toe wel wat stress heb voor een wedstrijd. Alles moet zo perfect mogelijk uitgevoerd worden.”
“Als speler ben ik enorm streng voor mezelf. Na elke wedstrijd ga ik nadenken over wat beter kon. Als trainer ga ik ook altijd eerst naar mezelf kijken in plaats van de schuld door te schuiven naar de spelers. Ik ben dan meestal ook boos op mezelf als een wedstrijd niet gewonnen wordt.”
Kan je als trainer goed tegen je verlies?
“Dat heb ik echt moeten leren in het begin. Bij mijn vorige club was het resultaat het belangrijkste. Terwijl bij Thes is het net belangrijker de manier waarop. Als je voetballend de betere ploeg bent en je brengt heel mooi voetbal maakt mij dat ook heel tevreden. Wordt een wedstrijd dan niet gewonnen, is dat ook niet erg. Als je mooi voetbal brengt, komen nadien de resultaten wel vanzelf.”
Wat zijn de ambities nog voor dit seizoen?
“Voor mijn ploeg is dat vooral om de spelers individueel beter te maken en hopen dat ze volgend seizoen bij Thes blijven voetballen. We hebben een heel leuke groep en we willen die groep daarom ook zo goed mogelijk samenhouden. Als alles positief verloopt, zijn wij als trainer tevreden. Ik train de spelers samen met Greg Deferme. Hij heeft me van in het begin ook heel goed opgevangen en ik werk enorm graag met hem samen.”
Nu mag je wat reclame maken voor Futsal THES-Ham en de jeugdwerking van Thes Sport.
“Kom zoveel mogelijk naar Futsal THES-Ham kijken. In de derby tegen Herk-de-Stad zijn alle spelers van mijn ploeg samen met hun ouders komen kijken. Dat geeft je als speler een enorme boost. We hebben die wedstrijd toen ook gewonnen en ik ben er zeker van dat die overwinning dankzij hen was. Onze thuiswedstrijden zijn altijd vrijdagavond om 22.00 uur. Ik begrijp dat het voor heel veel mensen niet altijd haalbaar is. Het is natuurlijk als speler wel fijner dat je kan spelen voor heel veel supporters. Ik zou dus zeker aanraden om eens te komen kijken naar Futsal THES-Ham.”
“Ook bij de jeugdwedstrijden is extra volk zeker welkom. Er zijn nog altijd mensen die een verkeerd beeld hebben van het jeugdvoetbal. Er komt enorm veel bij kijken en dat wordt af en toe nog wat onderschat. We hebben 22 spelers onder onze hoede en zij hebben ook allemaal afzonderlijk een andere manier van aanpakken nodig. Tegen speler A moet je rustig blijven, terwijl je tegen speler B je stem moet verheffen. Dat vraagt van ons ook veel energie. Het is als trainer soms ook wel een fulltime job, maar dan wel een heel erg leuke fulltime job.”
Tenslotte ga ik je enkele dilemma’s voorschotelen. Je trekt telkens twee kaartjes waar een dilemma opstaat en je kiest het meest passende voor jou.
Permanent een clowngezicht hebben – Voor altijd de hik hebben
“Als trainer moet ik dan voor het eerste gaan. Als je altijd de hik hebt, kan je natuurlijk niet goed training geven langs de zijlijn. Ik kies voor: ‘Permanent een clowngezicht hebben.’ Een clowngezicht naast het veld is ook niet altijd even handig, maar toch ga ik voor het eerste.”
Na elk woord dat je uitspreekt 2 seconden wachten – Je bent altijd 3 uur te laat
“Deze is wel moeilijk. Ik ga nu ook voor de eerste kiezen: ‘Na elk woord dat je uitspreekt 2 seconden wachten.’ Als trainer kan je niet 3 uur te laat komen, want je moet het goede voorbeeld geven.”
Je komt vast te zitten in een tijdloep van de laatste week – Altijd omringt zijn met de mensen die je irritant vindt
“Ik ben vorige week ziek geweest dus ik ga voor: ‘Altijd omringt zijn met de mensen die je irritant vindt.’ Als ik nog eens zo ziek moet zijn zoals vorige keer, zou dat niet goedkomen. En irritante mensen kan je oplossen hé.”
Alles wat je eet moet in de frituurpan – Je hebt helemaal geen haargroei meer
“Helemaal kaal zie ik niet zitten. Als sportman moet je gezond eten dus alles in de frituurpan dan gaat het niet lang duren vrees ik. Dan ga ik toch voor: ‘Je hebt helemaal geen haargroei meer.’ Mijn haar moet er altijd goed uitzien, maar gezonde voeding is nog net iets belangrijker.”
Weten wanneer je dood gaat – Je hebt voor altijd hoofdpijn
“Deze is echt moeilijk hoor. Ik zou gaan voor: ‘Weten wanneer je dood gaat.’ Elke dag met hoofdpijn moeten leven lijkt me echt niet leuk. Als Ik niet lang meer zou leven, ga ik zeker nog wat dingen doen die op mijn bucketlist staan. Zo spectaculair is die trouwens niet hoor. Gewoon mijn familie en vrienden gelukkig maken, dat komt nog altijd op de eerste plaats voor mij.”